Ada Roozen
Even kennismaken
Ada komt van oorsprong uit Toldijk en heeft daar jarenlang een gemengd bedrijf samen met haar ouders in een maatschapgerund. Na enige jaren heeft ze het bedrijf overgenomen en deze met haar toenmalige echtgenoot gedraaid. Vervolgens zijn ze met een compagnon een gezamenlijk melkveebedrijf gestart in Laag-Keppel. De samenwerking is helaas ontbonden en het bedrijf is verkocht. Daarna heeft Ada in 2020 een doorstart gemaakt met Andre en Marije Platerink. Ze heeft haar koeien, fosfaatrechten en een aantal machines meegebracht naar de boerderij in Laren en boert nu samen in een VOF met Andre en Marije.
Letterlijk en figuurlijk op afstand
“Ik woon niet op de boerderij maar dat heeft z’n voors en tegens. Letterlijk is de afstand (10 minuutjes reistijd) best fijn, figuurlijk vind ik het soms nog wat lastig.”
Een van de voordelen voor Ada van een gezamenlijke VOF is dat het werk meer verdeeld kan worden, onder de eigenaren maar ook het personeel. De voorgaande jaren hebben lichamelijk wel deels hun tol geëist dus het lichamelijke, zware werk kan ze niet meer volledig doen. Ze houdt zich vooral bezig met de kalveren, het jongvee en de technische administratie. “Licht werk en veelal controle- en planwerk”.
“Het innovatiecentrum is een verlengde van ons bedrijf”
GIJS was de voerleverancier op het bedrijf in Laag-Keppel en dus, net als aan Andre en Marije, werd aan Ada de vraag gesteld of ze er voor voelde om een innovatiecentrum op te gaan zetten. Ada is direct enthousiast: “Dat past helemaal bij mij! Ik vind het namelijk leuk om te onderzoeken en uit te proberen. En de grootte van ons bedrijf biedt ons de mogelijkheden om te onderzoeken. We kunnen zogenoemde proefgroepen maken onder de koeien en we hebben genoeg afkalfmomenten per week. Wat dat betreft is het innovatiecentrum echt een verlengde van ons bedrijf.”
Overleg tijdens de koffie
“We overleggen veel tijdens de koffie. Dat zijn toch de momenten dat iedereen bij elkaar is en we zaken kunnen doorspreken. Maar ook al lopende en via de telefoon hoor!”
Fons Klein, stalnutritionist van GIJS, geeft sturing aan de onderzoeken. Ook hij is bij vele overlegmomenten (al dan niet bij de koffie 😉) aanwezig.
“We staan vooraan bij ontwikkelingen”
In eerste instantie zullen de onderzoeken van Klaver4 vooral gericht zijn op de rantsoenen. En natuurlijk zullen er ook onderzoeken gericht zijn op teelt. Er wordt momenteel een onderzoek gedaan met een irrigatie-systeem in het gras- maisland; dat is uiteindelijk een voorloper van het rantsoen.
Het voordeel van het innovatiecentrum is volgens Ada: “We staan bij de ontwikkelingen vooraan. Wat goed werkt kunnen we eventueel zelf gaan toepassen. En natuurlijk zullen er ook onderzoeken of ontwikkelingen zijn waarvan je denkt ‘mwah…dat is het niet’ maar dat weet je dan ook.”
Onderzoeken worden opgesteld door GIJS. “Maar het is fijn dat we zelf ook met ideeën kunnen en mogen komen” aldus Ada. “Zo heb ik al de vraag via de GD om een proef te doen. Nou, zo lang dat andere onderzoeken niet hindert kan het heel goed zijn dat dit ook mogelijk is bij ons.” En zo zijn er al wel meer eerste ‘voorzichtige’ lijntjes met betrekking tot diverse onderzoeken, en maakt dit Melkvee Innovatie Centrum (MIC) Klaver4 tot een echt innovatiecentrum.
Elkaar voorthelpen
Het doel is dat GIJS onderzoeken uitvoert op MIC Klaver4 maar ook dat andere partijen het innovatiecentrum weten te vinden. Ada: “We willen elkaar immers voorthelpen en kennis delen!”